Powered By

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Εξεταστική επιτρoπή για την οικονομία για την περίοδο 2001-2015 προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Εξεταστική επιτρoπή για την οικονομία για την περίοδο 2001-2015 προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Τη σύσταση εξεταστική επιτροπής για την πορεία της οικονομίας που ελέγξει τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων από το 2001 έως και το 2015, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ-δανειστών, προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως  είχε γράψει το newpost
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν στο newpost ότι «γνωρίζουμε ότι δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, γι' αυτό καλούμε όλα τα κόμματα να την στηρίξουν για να μη μένουν σκιές και να μην υπάρχουν σύννεφα πάνω από τη πολιτική», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι στόχος της κίνησής αυτής είναι να εξακριβωθούν οι ευθύνες για την εκτόξευση του δημόσιου χρέους της χώρας, γι' αυτό εντάσσουν στην πρότασή τους και την περίοδο  που αφορά στην είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για να κατατεθεί πρόταση χρειάζονται υπογραφές από το 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (60).
Αν αυτές συγκεντρωθούν, τότε σε ειδική συνεδρίαση η Ολομέλεια θα αποφανθεί για τη σύστασή της με απαραίτητη όμως προϋπόθεση την ψήφιση της πρότασης από την πλειοψηφία της Βουλής
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
Σήμερα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαλεύκανση ολόκληρης της αλήθειας στο βασανιστικό ερώτημα του ελληνικού λαού, πώς ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση καθώς και η κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό θα διευκολύνουν και τη λήψη και εφαρμογή μιας πολιτικής εξόδου από αυτήν την πολυδιάστατη κρίση.
Γνωρίζουμε ότι δεν διαθέτουμε τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να ξεκινήσει η διαδικασία. Κάνουμε έκκληση στους βουλευτές των άλλων κομμάτων του συνταγματικού τόξου, οποιαδήποτε θέση κι αν υποστηρίζουν στα καυτά αυτά ζητήματα, να προστρέξουν στην συνυπογραφή της Πρότασης, με οποιοδήποτε σκεπτικό εκείνοι επιλέξουν. Η πλήρης αλήθεια πρέπει να δοθεί στον ελληνικό λαό. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών καθιστούν επιτακτική την ανεύρεση αυτής της αλήθειας. Δεν επιτρέπεται να αιωρούνται ζητήματα, τα οποία ταλαιπωρούν τη χώρα και αυξάνουν την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.
Αναλυτικά η πρόταση που κατέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη: 
Για τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής 
(άρθρο 68 του Συντάγματος και άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής) 
Για θέμα γενικού ενδιαφέροντος Ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.
Η δημοσιονομική κρίση είναι βαθιά και έχει διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά. Η οξύτητα των προβλημάτων έχει προκαλέσει και μία εξαιρετικής έντασης και διάρκειας ιδεολογική κρίση στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι λίγα τα ακραία φαινόμενα.
Ορισμένοι επεχείρησαν να οικοδομήσουν πολιτικές πάνω στην ύπαρξη των μνημονίων και στη διάκριση μεταξύ μνημονιακών και δήθεν αντιμνημονιακών δυνάμεων. Χωρίς όμως να υπολογίζουν την ανάγκη αποφυγής της δημοσιονομικής χρεοκοπίας και δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής. Αυτές οι πολιτικές συνοδεύθηκαν και από ένα πολιτικό λόγο και μία απόλυτη άρνηση συναίνεσης και συνευθύνης, ο οποίος συνέβαλε στην παράταση της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης γιατί οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.
Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια. Για τις πράξεις όλων μας. Για τις παραλείψεις όλων μας. Για τα ενδεχόμενα λάθη όλων μας. Όχι απλά για λόγους ιστορικούς. Ούτε με την κρυφή πρόθεση του οποιουδήποτε να αποδοθούν ευθύνες σε αντιπάλους. Ή και να μετακυλυθούν ευθύνες σε τρίτους. Η γνώση της ιστορικής αλήθειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση να επανέλθει η πολιτική ζωή σε κανονικότητα, ιδίως μετά την εμπειρία των τελευταίων 12 ετών.
Η ανάγκη ανάδειξης της αλήθειας, της μίας ή και των πολλών, έχει και ένα συγκεκριμένο πολιτικά αναγκαίο περιεχόμενο. Τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια πρέπει να λάβουμε αποφάσεις ως πολιτικό σύστημα και ως λαός για μια σειρά κρίσιμων ιστορικά θεμάτων. Από τις ελάχιστες προϋποθέσεις της ορθής λήψης αυτών των αποφάσεων είναι και η κατανόηση του πως φτάσαμε ως εδώ. Των αιτιών και των παραγόντων. Των συμπεριφορών μας και των τακτικών μας.
Ασφαλώς όλα αυτά ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Δεν θέλει να είναι απαθής. Δεν θέλει να νιώσει συνένοχος. Θέλει να κατανοήσει και μετά να αποφασίσει. Οι ευκαιρίες είναι πολλές.
Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει κατοχυρωθεί το αδιαπραγμάτευτο ιστορικό, γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και Δημοκρατικό κεκτημένο της Ελλάδας με την ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της μέσα στις δομές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με όρους ασφάλειας, συνοχής και ανάπτυξης για να μην είναι η χώρα μας απομονωμένη, εκτεθειμένη και ευάλωτη στη δίνη και στην κρίση της Νοτιανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
Τα ζητήματα που πρέπει να ερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή.
Ενόψει των παραπάνω ζητάμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με σκοπό:
Α. Να ερευνηθεί, περιγραφεί και αναλυθεί η πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο 2001 – 2004 και 2004 – 2009, καθώς και τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημοσιονομική κρίση και κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομική κατάρρευση της χώρας μας την περίοδο 2007 – 2015.
Β. Να ερευνηθεί η διαδικασία ένταξης της οικονομίας μας στους Μηχανισμούς Στήριξης του πρώτου Μνημονίου και να εξεταστεί αν κατά το χρόνο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων, υπήρχαν στη διάθεση της χώρας άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές διαδικασίες και μέθοδοι αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Γ. Να ερευνηθεί το εύρος, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του πρώτου Μνημονίου και των μέτρων που εμπεριείχε. Πού και τι πέτυχε και πού και σε τι απέτυχε;
Δ. Να ερευνηθεί πώς φθάσαμε στην υπογραφή του δευτέρου Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων.
Ε. Να ερευνηθούν ειδικά και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του PSI. Την απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους τόσο ονομαστικό όσο και σε παρούσα αξία που συνιστά και το πλαίσιο για όποια περαιτέρω μείωση.
ΣΤ. Να ερευνηθεί πως οδηγηθήκαμε στην αναγκαστική τραπεζική αργία με απόφαση της Κυβέρνησης, δύο μέρες μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος, καθώς και στα capitalcontrols, ενόψει των πρόσφατων συγκλονιστικών αποκαλύψεων και δηλώσεων των πρωταγωνιστών εκείνων των ημερών από τις οποίες προκύπτει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των ουσιαστικών κυβερνητικών αποφάσεων και των δηλώσεων τόσο προς την ξένη κοινή γνώμη και δημόσιες αρχές, όσο και προς τον ελληνικό λαό.
Ζ. Να ερευνηθεί και να αποτιμηθεί η διαδικασία, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα του τρίτου Μνημονίου.
Η. Να ερευνηθεί η πρόσφατη (Νοέμβριος 2015) διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να προσδιορισθεί η ταυτότητα των ξένων επενδυτών και των κερδοσκοπικών funds. Να εκτιμηθεί η πραγματική τους εισφορά για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των ελληνικών τραπεζών, ενόψει του γεγονότος ότι οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αγοράστηκαν με τιμή ανά μετοχή κοντά στο μηδέν, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα πολλαπλάσιου ύψους. Επίσης να επιχειρηθεί η εξήγηση των αιτίων για τα οποία αποκλείσθηκαν οι έλληνες μέτοχοι, φυσικά πρόσωπα και φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προαναγγήλει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής  για τον πώς φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, πως φθάσαμε στο 3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, είχε προαναγγήλει από το βήμα του Σπόρτινγκ, πριν από μερικές ημέρες.
Πηγή: newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More