Powered By

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Στη Βουλή η δικογραφία για τις... αμαρτωλές ΜΚΟ

Στη Βουλή διαβιβάζεται μία από τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ -οι οποίες φέρονται ότι εισέπραξαν παράνομες χρηματοδοτήσεις- προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών το χρονικό διάστημα 2001-2002 καθώς και του αρμόδιου υφυπουργού εκείνης της περιόδου. 

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκονται τέσσερα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών την επίμαχη περίοδο, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού σε συνδυασμό με τον Νόμο περί καταχραστών Δημοσίου. Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Ελένης Ράικου μετά το έγγραφο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ( ΥΔΑΣ), τον Σεπτέμβριο του 2015, του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διενεργεί ελέγχους σχετικά με χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που έγιναν κατά το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, η κατηγορία απαγγέλθηκε κατά του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, του Διευθυντή Β5 Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής, του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ΥΔΑΣ και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Στα 900.000 δολάρια το κονδύλι προς τη ΜΚΟ

Τα στοιχεία που δόθηκαν στους Εισαγγελείς αφορούσαν χρηματοδότηση που έλαβε παρανόμως υποκατάστημα στη Σερβία του εδρεύοντος στις Η.Π.Α. ΜΚΟ (think tank) με την επωνυμία «East West Institute» κατά τα έτη 2001 και 2002.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχημάτισαν οι εισαγγελείς η εν λόγω χρηματοδότηση προβλεπόταν να ανέλθει στο ποσό των 900.000 δολαρίων ΗΠΑ, προοριζόμενη να εκταμιευθεί σε τρεις ετήσιες δόσεις κατά τα έτη 2001-2003. Τελικώς εκταμιεύτηκαν δύο δόσεις (συνολικά 609.000 δολάρια), ενώ κατά το έτος 2003 επιχειρήθηκε να δοθεί στη ΜΚΟ και το υπόλοιπο ύψους 300.000 δολαρίων. Οι χρηματοδοτήσεις ωστόσο έγιναν χωρίς να υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση, παρά τη σχετική εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως η παράδοση των χρημάτων έγινε σε μετρητά, μέσω της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στη Σερβία, η οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει τις πληρωμές χωρίς να της έχουν τεθεί υπ' όψιν ουσιαστικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση.

Στη δικογραφία αναφέρεται πως τα χρήματα που έλαβε η επίμαχη ΜΚΟ αποτελούσαν πιστώσεις του ΥΠΕΞ που προορίζονται για την κάλυψη δαπανών βοήθειας προς ξένες χώρες δηλαδή προς αλλοδαπές κρατικές οντότητες λόγω θεομηνιών, πολεμικών, πολιτικών και άλλων γεγονότων. Τα ποσά αιτιολογήθηκαν ως χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εκταμίευση σε μετρητά

Στη δικογραφία τονίζεται πως η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς να γνωρίζει κάποιος τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, αλλά ούτε και να ερωτηθεί για αυτή. Πολύ περισσότερο χωρίς κανένα έλεγχο και αξιολόγηση των επιδιωκόμενων σκοπών του προγράμματος, προκειμένου να κριθεί εάν συνδεόταν με το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Στη Βουλή η δικογραφία για τις... αμαρτωλές ΜΚΟ
Η άγνοια των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, αναφέρεται χαρακτηριστικά, αποτελεί «γεγονός που συνάγεται αδιαμφισβήτητα από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την προκαταρκτική εξέταση». Επίσης, η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς να ερωτηθούν ή να εισηγηθούν τόσο η Πρεσβεία Βελιγραδίου όσο και οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΕΞ. Επιπλέον, από τους εισαγγελείς καταλογίζεται στους υπαιτίους πως η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σχεδιαζόμενη δράση και χωρίς να έχει σχηματιστεί πλήρης φάκελος από τον οποίο να προκύπτει η επάρκεια του προγράμματος και το εθνικό συμφέρον το οποίο επιδιώκεται να ικανοποιηθεί ή οι ευνοϊκές συνέπειες στον πληθυσμό και την οικονομία της περιοχής.

Καταλογίζεται, επίσης, πως η χρηματοδότηση έγινε μέσω έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, χωρίς να υπάρχει καμία επείγουσα ή ανυπέρβλητη ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας η οποία να δικαιολογεί την έκδοσή τους αλλά και χωρίς να οριστεί αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του «προγράμματος», με αποτέλεσμα αυτό να μην παρακολουθείται.

Που πήγαν τα χρήματα
Όπως αποδείχθηκε δε από την εισαγγελική έρευνα, το επίμαχο ποσό τελικώς εξυπηρέτησε τις δαπάνες συντήρησης του γραφείου του ΜΚΟ στο Βελιγράδι, τη μισθοδοσία, τη μετακίνηση και τη συμμετοχή του προσωπικού του σε συνέδρια και ομάδες εργασίας και κατά συνέπεια η διάθεσή του δεν εξυπηρέτησε κανένα εθνικό συμφέρον.

Πηγή: zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More