Powered By

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η Λάρισα βάζει «λουκέτο» για το ΤΕΙ


Με παλλαρισαϊκό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι αύριο Τετάρτη στην κεντρική πλατεία θα αντιδράσουν οι φορείς του νομού ενάντια στο σχέδιο Αθηνά και στα όσα προβλέπει για το ΤΕΙ Λάρισας,  όπως αποφασίσθηκε χθες, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που συγκάλεσαν το Επιμελητήριο Λάρισας  και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας.
Παραμονές της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος με τις αλλαγές στο χάρτη των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι φορείς της Λάρισας αποφάσισαν να «νεκρώσει» αύριο η πόλη προκειμένου όλοι να μετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας με την οριστική μορφή του σχεδίου έριξε λάδι στη φωτιά καθώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί κάποιος διάλογος, μεταξύ άλλων αποφάσισε, δυο Τμήματα της ΣΤΕΦ (Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας) να μην εγγράψουν από φέτος νέους σπουδαστές και από το 2018 μεταφέρονται στο ΤΕΙ Χαλκίδας.
Πάντως το υπουργείο Παιδείας, όπως σημείωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης, γνωρίζει για την αναστάτωση που προκάλεσε με το σχέδιο, «ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος έχει ήδη στη διάθεσή του την πρόταση της Λάρισας και αυτές τις ημέρες, πιθανώς και εντός της εβδομάδας,  θα ανακοινώσει την οριστική του απόφαση» για το τοπικό ΤΕΙ.
Η χθεσινή σύσκεψη των φορέων άνοιξε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλο να σημειώνει την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να διεκδικήσουμε μια δίκαιη εξέλιξη για το ΤΕΙ Λάρισας χωρίς να «σπάσουν» τα Τμήματά του» σημειώνοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα της σύνδεσης του ΤΕΙ και των αποφοίτων του με την παραγωγή.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κων. Αγοραστός επανέλαβε τη θέση του ότι «θα πρέπει να γίνει κοινωνός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημ. Κατσαρό πρότεινε το ενδεχόμενο ακόμη και δικαστικής προσφυγής. Για να μεταφέρει στους παρευρισκόμενους το οξύμωρο ότι χθες «έπρεπε να υπογράψω έργο απόκτησης εξοπλισμού 600.000 ευρώ για το Τμήμα Μηχανολογίας που κλείνει».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Ρένα Καλαριώτου κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό στις πλάτες της Λάρισας». Ο παραιτηθείς πρόεδρος  του ΤΕΙ Θ. Τσιρίκογλου τόνισε πως, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του «θα επιμείνω γιατί είμαι αηδιασμένος» ζητώντας να υπάρξουν «πολιτικές πιέσεις αλλά και δικαστικές προσφυγές εφόσον χρειασθεί». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του  ΤΕΙ Γ. Σούλτης τόνισε την ανάγκη «η πόλη να πάρει την υπόθεση στα χέρια της». Οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ  Ηρώ Διώτη και Δημ. Γελαλής σημείωσαν ότι θα πρέπει να διατρανωθεί «ο αγώνας για να αποσυρθεί, να καταργηθεί το σχέδιο Αθηνά».
Η σύσκεψη, που έγινε παρουσία αρκετών σπουδαστών,  συνεχιζόταν μέχρι αργά με τοποθετήσεις παρευρισκόμενων, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος των Εμπόρων Θεσσαλίας Νίκ. Τζήκας,  ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Απ. Δοντάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωάν. Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχ. Σακελλαρίου, εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μιχ. Τζιατζιάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Τσαπλές, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημ. Κατσαρός, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Σαμουρέλης,  ο γεν. γραμματέας του ΕΚΛ Π. Λιόλιος, ο πρόεδρος του ΣΔ του ΤΕΙ Κων. Χατζηθεοφίλου, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Σπ. Βαλιώτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Φ. Ζάμπουρας,  εκπρόσωπος της ΕΟΑΣΝΛ κ.α.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Από σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα  ο δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης ο οποίος θα έχει νέο κύκλο επαφών και με το υπουργείο Παιδείας για το ίδιο θέμα. Ο κ. Τζανακούλης, που δε συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη φορέων, διευκρίνισε στην «Ε» πως βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας από την περασμένη Παρασκευή, όπως συμφωνήθηκε και στη σύσκεψη με την εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ.  Για να προσθέσει ότι από ήδη χθες «ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος έχει στη διάθεσή του την πρόταση της Λάρισας» και πως «αυτές τις ημέρες, πιθανώς και εντός της εβδομάδας,  θα ανακοινωθεί  η οριστική απόφαση» για το τοπικό ΤΕΙ.
ΑΔΕΔΥ
Στο μεταξύ η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ύστερα και από εξουσιοδότηση του Γενικού της Συμβουλίου, αποφάσισε να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Λάρισας, την Τετάρτη 13 Μαρτίου από τις 12.00 έως τις 3.00μμ, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα του Ν. Λάρισας στο συλλαλητήριο των Φορέων του Νομού ενάντια στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που διαλύει το ΤΕΙ Λάρισας.
ΕΜΠΟΡΙΚΑ
Κλειστά επίσης θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και τα εμπορικά καταστήματα  της πόλης με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για το ΤΕΙ.
eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More